پناهندگی چیست و پناهنده کیست؟
زمانی که شخصی از لحاظ جانی در کشور خود احساس امنیت نکند، ناگزیر به سرزمین امن پناه می برد تا شاید کشورهای دیگر مکانی امن برای او باشد و جانش در امان.
در این حالت کشور مقصد درخواست شخص پناهجو را بررسی می کند تا از صحت و سقم ادعای شخص مطلع گردد.
بعد از بررسی ادعاهای آن شخص در صورت تایید، به آن شخص عنوان پناهنده داده می شود و شخص پناه برده تقریبا از تمام حقوق شهروندی آن کشور بهره مند می شود.
در زمان بررسی ادعاهای آن شخص از سوی کشور مقصد و قبل از ادعای پناهندگی، آن شخص پناهجو خوانده می شود.
پناهجو با پناهنده فرق می کند. پناهندگی کسی است که از سوی کشور مقصد قبول شده است و تمامی مدارک و اسناد اقامتی معتبر کشور مقصد را دریافت کرده است و به زندگی عادی خود در کشور مقصد می تواند ادامه دهد.
اما پناهجو در وضعیتی مبهم قرار دارد و می توان گفت اجازه انجام هیچ کاری ندارد و تنها کاری که می تواند انجام بدهد تا زمانی که کشور مقصد نتیجه درخواست او را بدهد صبر است.
جواب مثبت و منفی
اگر جواب منفی بیاید، شخص پناهجو به لحاظ قانونی حق دارد به دادگاه شکایت کند و این تصمیم را زیر سوال ببرد.
و اگر مثبت بود همانطور که مطرح شد، به مرحله پناهندگی می رسد.
چه کسانی می توانند درخواست پناهندگی بدهند؟
هیچ گاه افراد به دلایل اقتصادی نمی توانند درخواست پناهندگی بدهند.
فقط افرادی که درگیر چالش های سیاسی، عقیدتی، نژادی و امنیتی هستند می توانند تقاضای پناهندگی از کشور دیگری داشته باشند.
روند پناهندگی در فرانسه به چه صورت است؟
روند پناهندگی در فرانسه برای همهی پناهندگان چه آنهایی که به صورت قانونی در آنجا حضور دارند (یکی از انواع ویزاها را دارند) و چه آنهایی که به صورت غیرقانونی در فرانسه مقیم شدهاند، یکسان است. درخواستهای همهی پناهندهها به ادارهی اوفپرا (OFPRA) فرستاده شده و در آن جا بررسی میشود. افراد، هم میتوانند خود این درخواستها را به صورت مستقیم به این اداره تقدیم کنند و هم میتوانند به صورت غیرمستقیم و به کمک نهادهای مددکار مانند CADA این کار را انجام دهند. بدین منظور پناهجوها باید از بدو ورود خود به خاک فرانسه ظرف ۳ ماه به فرمانداری (پرفکتور) شهری که در آن سکونت دارند، مراجعه کنند. این مراجعه نه به منزلهی درخواست پناهندگی، بلکه تنها برای گرفتن وقت ملاقات است.
در ادامهی روند پناهندگی در فرانسه، شخص پناهجو معمولا باید ۴۰ روز منتظر بماند تا پرفکتور به او وقت ملاقات بدهد. در این ملاقات عموما سوالهای جزئی و ساده از شخص پرسیده میشود. سوالهای چون کشور مبدا و هدف از پناهنده شدن در فرانسه. سپس از شخص انگشت نگاری به عمل میآید تا متوجه شوند که آیا قبل از فرانسه به کشور دیگری درخواست پناهندگی داده است یا خیر. اگر شخص در جای دیگری تقاضای پناهندگی داده باشد، پروندهی او وارد پروسهای تحت عنوان دوبلین میشود.
ادامهی پروسهی پناهندگی فرانسه
گام بعدی پناهنده شدن در فرانسه پس از انگشتنگاری این است که یک کارت شناسایی در قالب برگهی A4 و یک کتاب به پناهجو تحویل داده میشود. شما باید دلایل خود برای تقاضای پناهنده شدن در فرانسه را در این اوراق ثبت کنید. شما به مدت ۳ هفته فرصت دارید تا دلایل منطقی و قانع کنندهی خود را مستند کرده و به اوفپرا تحویل دهید. همچنین باید در این ۲۱ روز، تمام اسنادی را که بر پروسهی قبول درخواستتان تاثیر میگذارد جمعآوری کرده و به ضمیمهی مستندات خود به این اداره ارسال کنید. پس از دریافت تاییدیهی مدارک در این مرحله، حال میتوانید بدون وقت قبلی به ادارهی اوفپرا مراجعه کنید.
در این مرحله از روند پناهندگی در فرانسه، با مراجعه به اوفپرا علاوه بر مدارک اقامت موقت، یک کارت بانکی به شما داده میشود. بسته به وضعیت شما، سازمان اوفی ماهانه مبلغ معینی را به حساب شما واریز میکند. همچنین برای پناهندگان، یک مددکار اجتماعی در نظر گرفته میشود. این مددکار عموما از سوی ادارهی CADA به آنها معرفی میشود. وظیفهی او این است که در زمینهی کارهای اقامتی پناهجو را یاری کند و اگر به منزل نیاز داشت، اقدامات لازم را انجام دهد. راه دیگری که برای اسکان در یک خانهی موقت رایگان در دسترس پناهجویان قرار دارد، تماس با شمارهی ۱۱۵ است.
زمان لازم برای بررسی پروندهی پناهنده شدن در فرانسه در اوفپرا، بیشتر از یک سال است. پس از بررسی پروندهی یک زمان ملاقات برای شما تعیین میشود. برای این ملاقات شما باید به ادارهی مرکزی اوفپرا در پاریس بروید. در این جلسه باید به کمک مترجم دلخواه خود، از ادعاها و مستندات ارائه شده برای دریافت پناهندگی دفاع کنید. نتیجهی مصاحبه پس از دو ماه به شما اطلاع داده میشود. در صورت قبولی، به شما پناهندگی میدهند. اما در صورت رد شدن میتوانید به کمک وکلای دولتی از اوفپرا شکایت کنید. هزینهی ۱۵۰۰ یورویی وکیل توسط دولت پرداخت میشود. پروسهی شکایت غالبا یک سال طول میکشد و معمولا نتیجهی خوبی برای پناهجو در پی خواهد داشت.